#КОЙ наднича зад Горанов или началото на края

vladislav_goranov_

След като парламентът приe скандалните пенсионни поправки, няма как да не се запитаме дали и КОЙ се крие зад Горанов. Защото именно министърът на финансите е острието на атаката по утвърдения пенсионен модел. Атака, която се проведе светкавично, като блицкриг от времето на Втората световна война и ни остави с пръст в устата.

Също така е време да се запитаме каква е ролята на синекурните синдикати и защо бяха използвани като огледало на ГЕРБ за да се приемат недомислените поправки. В които няма особена логика, а още по-малко демократизъм. И как така в името на демократизма, по силов и безапелационен начин, управляващите и по-скоро ГЕРБ, синдикати и ДПС наложиха на обществото нещо уродливо и доста недомислено. Ако това ще е начина на правене на политика – това ще е началото на края на това правителство. Много малко ще му трябва, за да отиде и то в историята.

Ролята на ДПС. Това е сигнал, че нищо ново не е научено и нищо старо не е забравено. Студено припомняне, че българската политика са прави в неделните вечери на тайни сбирки от малък кръг хора, чийто интереси никак не съвпадат с интересите на голямата част от българите.

Защото именно тези българи ще бъдат потърпевшите от приетите промени. Не малка част, за съжаление, ще бъдат натиснати да прехвърлят партидите си в НОИ и така ще загубят натрупаните средства и в крайна сметка, когато дойде време да се пенсионират ще получат по-малка пенсия. Други просто ще бъдат подлъгани, но резултата ще е същия. По-бедни след пенсия.

Какво обаче печелят Горанов, ГЕРБ, синдикатите и ДПС? Не знаем какво печели Горанов. Не мисля, че ГЕРБ печели каквото и да е било. Синдикатите също. Няма особена логика в цялата тази история. И именно заради това, че няма особена логика, логика трябва да има.

От друга страна в средносрочен и в по-дългосрочен план мандатоносителя ГЕРБ губи сериозно – губи доверие, губи обществена подкрепа, ерозира се правителственото мнозинство и се вбива клин  между партиите от това мнозинство. Което си е рецепта за проблеми. Защото така просто не се прави.

Борисов губи. Преметнаха го. С този ход загуби много повече отколкото си представя. Може да загуби премиерският пост, и тогава трети няма да има.

И идваме до основния извод.

Цялата тази патаклама прилича на активно мероприятие, което на гърба на ГЕРБ и за сметка на ГЕРБ и Борисов, за сметка на крехкото правителствено мнозинство поставя управляващите в изключително лоша светлина, което е добре дошло за кого… сетете се сами, а също и за цялата знайна и незнайна кохорта на кръгчета и кръгова и тайни центрове на властта.

КОЙ отвръща на удара.

Още едно две такива светкавични безобразия дошли от знайните и незнайни войници на задкулисието и хоп правителството пада в кошчето за боклук. И тогава съдебна реформа на мук!

Затова на ход е президента, който трябва да върне закона за ново разглеждане в НС.

И ще си позволя един съвет към ГЕРБ – господа, плъзнаха ви яко и докато е време се опомнете и оправете тази бъркотия.

Не знам дали Картаген трябва да бъде разрушен, но всички трябва да помним Костинброд.

 

Търсене

Подкрепете ни

Facebook

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: