#КОЙ наднича зад Горанов или началото на края

vladislav_goranov_

След като парламентът приe скандалните пенсионни поправки, няма как да не се запитаме дали и КОЙ се крие зад Горанов. Защото именно министърът на финансите е острието на атаката по утвърдения пенсионен модел. Атака, която се проведе светкавично, като блицкриг от времето на Втората световна война и ни остави с пръст в устата.

Също така е време да се запитаме каква е ролята на синекурните синдикати и защо бяха използвани като огледало на ГЕРБ за да се приемат недомислените поправки. В които няма особена логика, а още по-малко демократизъм. И как така в името на демократизма, по силов и безапелационен начин, управляващите и по-скоро ГЕРБ, синдикати и ДПС наложиха на обществото нещо уродливо и доста недомислено. Ако това ще е начина на правене на политика – това ще е началото на края на това правителство. Много малко ще му трябва, за да отиде и то в историята.

Ролята на ДПС. Това е сигнал, че нищо ново не е научено и нищо старо не е забравено. Студено припомняне, че българската политика са прави в неделните вечери на тайни сбирки от малък кръг хора, чийто интереси никак не съвпадат с интересите на голямата част от българите.

Защото именно тези българи ще бъдат потърпевшите от приетите промени. Не малка част, за съжаление, ще бъдат натиснати да прехвърлят партидите си в НОИ и така ще загубят натрупаните средства и в крайна сметка, когато дойде време да се пенсионират ще получат по-малка пенсия. Други просто ще бъдат подлъгани, но резултата ще е същия. По-бедни след пенсия.

Какво обаче печелят Горанов, ГЕРБ, синдикатите и ДПС? Не знаем какво печели Горанов. Не мисля, че ГЕРБ печели каквото и да е било. Синдикатите също. Няма особена логика в цялата тази история. И именно заради това, че няма особена логика, логика трябва да има.

От друга страна в средносрочен и в по-дългосрочен план мандатоносителя ГЕРБ губи сериозно – губи доверие, губи обществена подкрепа, ерозира се правителственото мнозинство и се вбива клин  между партиите от това мнозинство. Което си е рецепта за проблеми. Защото така просто не се прави.

Борисов губи. Преметнаха го. С този ход загуби много повече отколкото си представя. Може да загуби премиерският пост, и тогава трети няма да има.

И идваме до основния извод.

Цялата тази патаклама прилича на активно мероприятие, което на гърба на ГЕРБ и за сметка на ГЕРБ и Борисов, за сметка на крехкото правителствено мнозинство поставя управляващите в изключително лоша светлина, което е добре дошло за кого… сетете се сами, а също и за цялата знайна и незнайна кохорта на кръгчета и кръгова и тайни центрове на властта.

КОЙ отвръща на удара.

Още едно две такива светкавични безобразия дошли от знайните и незнайни войници на задкулисието и хоп правителството пада в кошчето за боклук. И тогава съдебна реформа на мук!

Затова на ход е президента, който трябва да върне закона за ново разглеждане в НС.

И ще си позволя един съвет към ГЕРБ – господа, плъзнаха ви яко и докато е време се опомнете и оправете тази бъркотия.

Не знам дали Картаген трябва да бъде разрушен, но всички трябва да помним Костинброд.

 

Търсене

Подкрепете ни

Facebook