Тероризмът – заплаха за Шенген

item_charlesmichelbelgiumprimeminister

Терористичните заплахи на територията на Европейския съюз изглеждат все по-реални и това може да провокира държавите членки да възстановят граничния контрол и да преразгледат нормите по отношение контрола на транспортирания багаж.

Това заяви белгийският министър-председател Шарл Мишел след осуетения опит за терористичен акт във влака „Талис“ по линията Амстердам – Брюксел – Париж. То бе извършено от тежко въоръжен мъж, качил се в белгийската столица.

В интервю за германската телевизия RTL Мишел заяви, че макар шенгенските споразумения да са важни за европейската икономика, терористичната заплаха налага преразглеждането на въпросите за идентифициране на пътниците и контрола на техния багаж.

Белгийският премиер съобщи, вече е обсъдил въпроса с френския президент Франсоа Оланд и се надява на неговата подкрепа за въвеждането на подобни мерки. Очаква се дискусията да продължи на различни равнища в европейските институции.

„Трябва да сме готови да пожертваме известна част от нашите свободи в името на борбата с тероризма“, подчерта Мишел.

От този уикенд в Белгия вече са засилени мерките за сигурност на гарите, въведен е контрол на багажа, а в международните влакове „Талис“ патрулират съвместно белгийски и френски полицаи.

В петък вечерта млад мароканец, качил се в Брюксел, откри огън с автоматично оръжие във вагон на „Талис“ и рани един човек. Той беше своевременно неутрализиран от пътниците, сред които се оказали двама американски военнослужещи.

Един от тях е получил наранявания от нож по ръката и шията. Общо във влака са пътували 554 пасажери и според експерти, ако нападателят беше получил възможност да действа, щял да причини голям брой жертви.

Economic.bg

Търсене

Подкрепете ни

Facebook

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: