Тероризмът – заплаха за Шенген

item_charlesmichelbelgiumprimeminister

Терористичните заплахи на територията на Европейския съюз изглеждат все по-реални и това може да провокира държавите членки да възстановят граничния контрол и да преразгледат нормите по отношение контрола на транспортирания багаж.

Това заяви белгийският министър-председател Шарл Мишел след осуетения опит за терористичен акт във влака „Талис“ по линията Амстердам – Брюксел – Париж. То бе извършено от тежко въоръжен мъж, качил се в белгийската столица.

В интервю за германската телевизия RTL Мишел заяви, че макар шенгенските споразумения да са важни за европейската икономика, терористичната заплаха налага преразглеждането на въпросите за идентифициране на пътниците и контрола на техния багаж.

Белгийският премиер съобщи, вече е обсъдил въпроса с френския президент Франсоа Оланд и се надява на неговата подкрепа за въвеждането на подобни мерки. Очаква се дискусията да продължи на различни равнища в европейските институции.

„Трябва да сме готови да пожертваме известна част от нашите свободи в името на борбата с тероризма“, подчерта Мишел.

От този уикенд в Белгия вече са засилени мерките за сигурност на гарите, въведен е контрол на багажа, а в международните влакове „Талис“ патрулират съвместно белгийски и френски полицаи.

В петък вечерта млад мароканец, качил се в Брюксел, откри огън с автоматично оръжие във вагон на „Талис“ и рани един човек. Той беше своевременно неутрализиран от пътниците, сред които се оказали двама американски военнослужещи.

Един от тях е получил наранявания от нож по ръката и шията. Общо във влака са пътували 554 пасажери и според експерти, ако нападателят беше получил възможност да действа, щял да причини голям брой жертви.

Economic.bg

Търсене

Подкрепете ни

Facebook